Guia bàsica d'ús INTERACTIVEBROKERS.COM

TUTORIALS CARTERA INVICTUS CARTERA AD-ASTRA SECCIÓ PRO



1. INFORMACIÓ GENERAL



2. OBERTURA DE COMPTE: PROCÉS DE KYC (KNOW YOUR CUSTOMER)

Com s’ha comentat, al ser un broker tan regulat i amb tanta disponibilitat d’actius s’haurà de passar per un procés de KYC una mica feixuc al principi. En aquest document s’anirà detallant pas a pas:

Pas 1: Anar a “interactivebrokers.com”“abrir cuenta” i completar el formulari:

Pas 2: Seleccionar compte individual o conjunta, depenent dels titulars que es vulguin afegir al compte:

Pas 3: Completar el formulari de la pàgina següent. Possibles dubtesimportants:

Pas 4: Per a l’operativa que es durà a terme a Kash.cat, es necessitarà configurar el compte de la següent manera:



3. DIPÒSITS I RETIRADES D’EUROS AL COMPTE

Un cop obert el compte i passat el procés de verificació de KYC, ja es podran enviar Euros del teu compte bancari al teu compte del broker, mitjançant una transferència bancària. Les transferències al teu compte d’Interactivebrokers hauran de ser transferències-internacionals (transferència SEPA), ja que els bancs que utilitza Interactivebrokers per a operar a la UE no són bancs espanyols.

a. Procés de dipòsit

b. Procés de retirada

4. COMPRAVENDES D’ACTIUS

Existeixen **varis camins per comprar i vendre **els actius dins la plataforma, però el més senzill és a través del buscador general a la part superior de la pantalla en qualsevol moment dins la sessió:

Com es pot veure, s’haurà de buscar l’actiu que es vulgui amb el seu “ticker”, que són les inicials amb les quals s’identifica. En el cas d’Apple per exemple, el ticker és AAPL.

Veiem que el buscador ens mostra molts actius amb el nom d’APPL, això és perquè la acció d’Apple, com la majoria de multinacionals, cotitza en vàries borses del món. La borsa en qüestió ve representada després del guió en el nom complet. En aquest cas per exemple, tenim que la primera opció està cotitzant al NASDAQ (USA), la segona al LSE (Regne Unit), la tercera al MEXI (borsa mexicana), etc.

Les úniques diferències entre una mateixa acció que cotitza a una borsa a una altra seran la **divisa **amb la qual cotitza (per exemple, Apple – LSE cotitzaria amb Lliures) i les **condicions de liquiditat **del mercat.

Per defecte agafarem sempre la primera opció que surti, ja que serà la que cotitza a la “borsa principal” d’aquesta acció. En el cas d’Apple, clarament la que cotitza al NASDAQ:

Un cop clicat l’actiu en la borsa concreta que ens interessa, en alguns actius ens sortirà aquesta segona pestanya, que dona la possibilitat d’entrar en mercats derivats i altres instruments de l’actiu en qüestió. Solen ser instruments avançats, que NO es s’utilitzaran en cap moment en l’operativa de Kash.cat

Per a accedir al mercat simple d’aquesta acció, simplement cal tornar a clicar “acción”:

Aquesta serà la pàgina principal per a operar qualsevol actiu dins la plataforma. En aquesta pàgina hi ha gairebé tota la informació necessària: el gràfic personalitzable, informació sobre els pròxims dividends a repartir i els botons de compra i venda.

**Recomanació: **Per a aquells actius que tingueu o que seguiu, cliqueu al botó **“ver” **per a afegir l’actiu a la llista de preferits, així serà molt més ràpid accedir-hi la propera vegada, anant al menú horitzontal “investigación” i “listas de seguimiento”.

Ara sí, anem a COMPRAR, clicant el botó blau:

En aquesta finestra d’operació podem veure varies variables a configurar:

Un cop omplertes totes les variables, anirem a “preview” per repassar que no hi hagi errors, i per veure els costos de compravenda que suportarem:

Com es pot veure a la imatge, l’operació conté totes les dades que s’han introduït, i en aquest cas suportarà una comissió d’1 Dòlar, essent el total de l’operació de 101 $. Com s’ha comentat en la introducció, les comissions tenen una estructura que depèn del tipus d’actiu amb el que s’operi i de la quantitat. Normalment els actius cotitzats a USA tenen comissions més baixes.

Un cop repassat que tot estigui correcte, clicarem a “enviar orden de compra”, i tot seguit ens sortirà un missatge d’advertència com el següent:

Acceptem el missatge i s’executarà l’ordre. En cas que executem l’ordre fora d’horari bursàtil, l’ordre quedarà pendent d’execució al dia següent a l’obertura de la borsa. En cas contrari, es col·locarà l’ordre límit immediatament al mercat. En el nostre cas, per exemple, com que s’ha col·locat l’ordre al Diumenge quedarà d’aquesta manera:

En cas que es volgués modificar o cancel·lar l’ordre, n’hi hauria prou amb clicar a “órdenes abiertas” i “modify order” o “cancelar orden”.

Alternativament, també es pot cancel·lar o modificar una ordre pendent des del menú principal “negociación”“órdenes y transacciones”, i clicant als 3 botons que apareixen al fons de l’ordre en qüestió:

Un cop executada l’ordre límit, podrem **consultar les posicions de la cartera anant al menú superior a “Cartera”:

Des d’aquí es podrà veure un resum de la posició: el valor actual de mercat, el preu mig de compra, els guanys o pèrdues de l’operació, etc. Si cliquem a sobre de cada actiu ens redirigirà automàticament a la pàgina de mercat que hem analitzat anteriorment per operar.

A sota “efectivo líquido” podem veure també la posició de cash amb euros o dòlars que tenim, i que essencialment significarà la capacitat de compra d’actius que ens tenim al compte.



5. CANVIS DE DIVISA

Com s’ha vist en el cas anterior d’Apple, i com es veurà en moltes ocasions en les carteres de Kash.cat, a vegades s’invertirà en actius cotitzats en Dòlars americans ($), per tant serà necessari canviar de divisa abans d’operar amb aquests actius.

El procés de canvi és molt senzill, es clica al menú superior “negociación”, i “convertir divisa”:

Un cop a la finestra operativa de les divises, seleccionarem primer la divisa que es vulgui convertir, en aquest cas EUR i emplenarem la casella amb la quantitat. A la casella d’abaix, seleccionarem la divisa a la qual convertir-ho, en aquest cas USD, i la casella de quantitat s’emplenarà automàticament segons el preu de mercat actual.

Com abans, seleccionarem “vista previa” abans d’executar l’ordre per veure que estigui tot correcte, i després clicarem a “enviar”.

Un cop convertit, si anem a “cartera” podrem veure el nou balanç de cash, aquest cop repartit entre EUR i USD: