Cartera INVICTUS: Previsions i actuacions 2024

ESTRATÈGIA REPORTS SECCIÓ PRO CARTERA INVICTUS

PREVISIONS



ACTUACIONS CARTERA INVICTUS



ANÀLISI

2024 inicia com un any molt i molt complicat pel que fa a una gestió de riscos adequada i al mateix temps buscar rendibilitats altes, així que l’estil de gestió de la cartera INVICTUS serà en línies generals molt conservador. Els rendiments esperats estan per sota de l’objectiu de rendiments anualitzats de la cartera (4-8%), amb l’objectiu de protegir-se de potencials baixades agressives dels mercats durant aquest any i el 2025, i poder adquirir posicions a millors preus.



Estat del mercat RV (SP500)

Com es pot veure a la gràfica, l’índex SP500 (denominat en $) està en un nivell de preus nominals de pràcticament els màxims històrics de 2021. Si bé l’estructura de preus és clarament alcista i el moviment té força en aparença, que podria indicar una ruptura a l’alça, també podria formar el patró clàssic de doble top.

Ara mateix, només a partir de la gràfica, hi ha una alta impredictibilitat. En qualsevol cas, no té massa sentit mirar els valors absoluts dels índexs bursàtils sense tenir en compte els valors de guanys de les empreses que conformen les empreses, ja que la inflació és una part essencial a tenir en compte en les cotitzacions dels actius.

Anem a mirar el típic ràtio PER de l’índex (ràtio entre la capitalització mitjana de les empreses i els seus beneficis mitjans anuals):

Aquest ràtio ens indica els anys de benefici que els inversors estan disposats a pagar per les empreses que conformen l’índex.

Ràtios alts indiquen o bé que els inversors esperen alts creixements de beneficis en el futur, o bé que tenen preferència per aquest tipus d’actius envers altres. Els pics es produeixen en aquells moments, normalment recessions, on les empreses deixen de tenir beneficis o en tenen molt pocs. Els valors pics no s’han de tenir massa en compte, el valor important és la mitjana històrica al llarg de dècades, que està al voltant de 20 en el cas de l’SP500.

La interpretació lògica del valor actual doncs, de 26.4, hauria de ser que els inversors estiguin esperant creixements dels beneficis bastant importants per aquest any 2024, i/o que prefereixen aquest tipus d’actiu envers d’altres en l’actualitat, comparat amb èpoques anteriors.

D’aquesta interpretació però, ja podem detectar-ne un parell de possibles contradiccions:

Una situació que, en condicions d’inflació a llarg termini normals, en principi hauria d’indicar una menor preferència relativa de la RV envers la RF, almenys respecte a altres èpoques.

D’aquí en podem extreure 2 conclusions principals:

Unint tota aquesta informació i tenint en compte les contradiccions, només ens queden dos possibles conclusions que expliquin els preus elevats actuals de l’índex, tan en valors absoluts com en valors relatius respecte beneficis empresarials:

  1. Els inversors no les tenen totes en què la inflació en els propers anys s’estabilitzi en valors normals del 2-3%, i descompten aquest fet assignant més capital a RV envers a altres actius.
  2. Els inversors estan sobrevalorant el mercat. Aquesta sobrevaloració pot ser deguda a un excessiu optimisme envers el mercat de RV(comportament irracional), i/o per la popularització de la inversió indexada en RV per a inversors no professionals en els últims temps (també, comportament irracional).

Arribats a aquest punt, només ens falta interpretar quina és la probabilitat aproximada de que ocorri el punt 1. Si la probabilitat és baixa, llavors podrem afirmar en altes probabilitats que el mercat es troba sobrevalorat degut a un comportament irracional, i podrem actuar en conseqüència.

Tornant al punt 1, respecte als dubtes sobre la inflació en els propers anys: existeixen arguments sòlids que indicarien que la inflació podrà ser controlada als objectius de la FED:

Com a contra-arguments, podríem dir que existeix la possibilitat que passin factors externs als USA i la FED, que puguin provocar inflacions més fortes del previst en els propers anys:

Tenint tot això i més en compte, jo m’inclinaria a que el més probable, i amb una probabilitat força gran, és que la inflació estigui controlada en els propers anys, i que per tant el punt 1 no tingui massa pes en els preus del mercat de RV actualment.

La conclusió final de l’anàlisi, per tant, és que, per els motius que siguin, els inversors estan sobrevalorant els mercats de RV, amb una sobrevaloració aproximada del 20-30% per als anys 2024 i 2025.

Amb aquesta conclusió, i tenint en compte l’estratègia general de la cartera INVICTUS, l’actuació present durant aquest 2024 i probablement 2025 serà indubtablement la d’evitar la RV a tota costa, amb una preferència total per la RF. Només en el cas de grans caigudes de la RV durant l’any, que la col·loquin a preus atractius a llarg termini, es consideraria incloure RV a la cartera durant aquest any.

IMPORTANT: Aquesta sobrevaloració no significa que no pugui ser encara més gran, els mercats poden tenir comportaments irracionals sostinguts durant anys. La interpretació de sobrevaloració només implica que el benefici / risc no és adequat per a entrar en aquests moments, i que si existeixen opcions amb un millor benefici/risc, com és el cas actualment dels mercats de RF.



Renda fixa, però quina?

El factor Euro/Dòlar

Tenint en compte l’estratègia general d’INVICTUS, es consideraran inversions descobertes a USD sempre que el preu estigui per sobre de 1,20. En cas contrari, es cobrirà el risc moneda d’alguna manera.

En el cas actual, com es pot veure a la gràfica, estem a nivells d’1,095. No són nivells excessivament perillosos per a guanyar exposició al dòlar a llarg termini, però tampoc són excessivament atractius:

Aquest nivell, sumat al factor que la cartera INVICTUS estarà 100% composta per RF durant aquest període, fa que no sigui atractiu anar a buscar RF d’Estats Units, ja que el diferencial present i històric de rendiments respecte la RF USA i RF de la Unió Europea no és suficientment alt per compensar el risc moneda.

Per tant, INVICTUS estarà compost durant tot 2024 i previsiblement 2025 per 100% RF Europea, en forma de bons governamentals avalats i rescatables per el BCE (Alemanya, França, Holanda, Espanya, Itàlia, etc).



El factor duració: Renda Fixa a llarg termini o a curt termini?

Lluny del que es pugui pensar, la inversió en renda fixa no és sinònim de poca volatilitat i poques oportunitats de creixement, tal com s’explica el bloc 7.4 : La importància de la duració.

En un context com l’actual de 2024 i 2025, on els tipus d’interès estan alts, amb clares previsions de baixar-se en els propers anys, i sense massa risc de pressions inflacionistes que obliguin a tornar a pujar tipus respecte nivells actuals, idealment es buscaran actius de RF de mitja-llarga duració, per tal d’aprofitar al màxim les futures baixades de tipus i aconseguir altes rendibilitats (amb més volatilitat de la cartera, això sí).

El “problema” ara mateix, és que a diferència de fa un parell de mesos, la corba de tipus d’interès s’ha invertit fortament:

Aquesta inversió significa que els inversors ja estan descomptant una baixada notable de tipus del BCE, que actualment està al 4,5%, i això es veu reflectit en el preu dels actius de RF. Ara mateix, per exemple, tenir una posició en bons de duració 3-5 anys només garantitza un rendiment anualitzat del 2,5%, pràcticament igual que el llindar de la inflació a llarg termini, a partir del qual hauríem de valorar sortir cap a altres actius com la RV.

En els bons a llarg termini, el rendiment implícit el trobem una mica per sobre del 3%. No és un mal rendiment, però no és una ganga. Són bons amb una duració efectiva alta que ens poden causar grans volatilitats a la cartera i s’ha d’anar en compte.

Per tant, tenint en compte la situació actual, l’estratègia d’INVICTUS anirà en la direcció de prioritzar la RF a molt curt termini (0-1 any). Si bé això ens limitarà el creixement de la cartera a un 3,5 – 3,6% esperat durant aquest 2024, també ens limitarà els riscos que pot suposar incloure RF de llarg termini, i que finalment no baixin els tipus d’interès o que els baixin menys de l’esperat.

En aquest cas negatiu, a més, ens trobaríem en una situació d’oportunitat total per a després poder adquirir RF a llarg termini a bons preus.